Fesztivál

2024.05.05. 11:31

Palóc Ízek Fesztiválja: több százan kóstolták meg a nógrádi finomságokat (fotók, videó)

A palóc hagyományok és a roma kultúra ápolására hívták életre a Palóc Ízek Fesztiválja elnevezésű programot, aminek a festői szépségű Dolinka pihenőpark adott otthont szombaton Salgótarjánban.

Gulyás Edina

A főzőcsapatok sok finomságot varázsoltak az asztalokra

Forrás: Nool.hu

Fotó: SzD

Helyi fellépők előadása, a környéken élő gyerekek jókedvű nevetése töltötte meg a Dolinkát, ahol a balassagyarmati székhelyű Biztosabb Jövőért Egyesület támogatásával szervezték meg a Palóc Ízek Fesztiválját. Hűen a program elnevezéséhez hét főzőcsapat mérte össze tudását, a bódító akácillat így különféle finomságok aromájával keveredett.

– A Biztosabb Jövőért Egyesület a Városi Civil Alapból nyert támogatást öt rendezvény megszervezésére. Azok közül az első e program, majd Balassagyarmaton, Nógrádszakálon, Karancslapujtőn és Szátokon is megvalósul egy-egy esemény – tájékoztatta portálunkat Rácz Dezső, az egyesület elnöke. 

– A Palóc Ízek Fesztiválját azzal a céllal hívtuk életre, hogy a palóc értékeket és kultúrát a roma hagyományokkal együtt népszerűsítsük.

Helyieknek adtak teret a bemutatkozásra

Turcsány László főszervező, helyi önkormányzati képviselő hozzátette: igyekeztek a program során lehetőséget adni a környéken élőknek a bemutatkozásra. Így a fellépők között több jónás- és pintér-telepi gyerek, illetve a Petőfi általános iskola diákjai is színpadra léptek. Mindannyian kreatív és színvonalas műsorral mutatkoztak be. 

– Jól sikerült a program, amire közel háromszázan látogattak el – fogalmazott Jakab Zsolt, a szervezésből részt vállaló Kulturális, Információs és Tanácsadó Egyesület elnöke. – A lebonyolításban sok helyi civil szervezet és önkéntes részt vett.

Számos finomságot megkóstoltak

A Dolinkába látogatók a nap során számos finomságot megkóstolhattak. Az Ezerszín, Ezernyi Szív Egyesület kacsalevest és ludaskáposztát, a Duci Csapat toros káposztát főzött. A Belszervi Betegek Salgótarjáni Egyesülete gombás káposztalevest készített, amibe a helyi erdőkben gyűjtött, szárított vargánya is került. Kazárról két csapat is érkezett, egyikük töltött káposztával, míg másikuk laskával kínálta a résztvevőket, a Kisherceg Önkéntes Tűzoltó Egyesület pedig palócgulyást főzött amivel meg is nyerték a versenyt. A főszervezők csapata közel ezer fasírtot kisütött, abból jutott mindenkinek, aki a rendezvényre látogatott.

A gyerekek sem unatkoztak a nap folyamán: népi játszóház és ugrálóvár is várta őket. A fellépők sorát pedig a sztárvendég Erox Martini zárta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában